Fotografie

Dal van de Ruiten Aa

Fotografie in het Dal van de Ruiten Aa

De locatie van onze chalets biedt een ongekende kans voor fotografie om de natuur in al haar pracht vast te leggen. Met een overvloed aan wilde dieren, zoals een grote variëteit aan (water)vogels, herten, egels, konijnen, hermelijntjes en knaagdieren, is er altijd wel iets om te fotograferen. Vooral het nabijgelegen natura2000 gebied, het Lieftingsbroek, is een ware schatkamer voor natuurfotografen.

Het Lieftingsbroek

Het Liefstinghsbroek, gelegen nabij Vlagtwedde in de gemeente Westerwolde, is het oudste bos van Groningen. Dit loofbos, gelegen op de dalflank van het riviertje de Ruiten Aa, is een waar natuurjuweel. Het bos behoort tot het eiken-haagbeukenbos, beuken-eikenbos en broekbos en kenmerkt zich door een rijke ondergroei, vooral in de natte delen.

Met name hulst domineert lokaal de struiklaag, wat het gebied een uniek karakter geeft. Het Liefstinghsbroek beslaat een oppervlakte van 20 hectare en is aangewezen als Nationaal Bosreservaat vanwege zijn bijzondere en zeer oude (oer)bos. Als onderdeel van het Dal van de Ruiten A maakt het deel uit van de Natura 2000-lijst van de Europese Unie.

Dit prachtige bosgebied herbergt een diversiteit aan flora, waaronder zeldzame soorten zoals de Zweedse kornoelje, bosanemoon en witte klaverzuring. Grotendeels bestaande uit loofbos, met delen van moerasachtig bosgebied, biedt het Liefstinghsbroek een betoverende en ongerepte natuurervaring voor bezoekers.

Historische fotografie

Verken de rijke geschiedenis van Westerwolde door middel van historische fotografie, waarbij je begint met het iconische Bourtange, een van de meest bekende vestingsteden in Noord-Nederland. Deze vesting, oorspronkelijk aangelegd rond 1580, biedt een fascinerend inkijkje in de militaire architectuur van de 16e en 17e eeuw. Tijdens de twee Münsterse Oorlogen in de 17e eeuw werd de vesting verder versterkt, wat resulteerde in de kenmerkende stervormige kanalen die nog steeds zichtbaar zijn. Vandaag de dag herbergt Bourtange een schat aan historische bezienswaardigheden, waaronder officiershuizen, soldatenbarakken en de pastoorswoning.

Voor de liefhebbers van archeologie biedt Sellingen een boeiende ervaring met het speuren naar hunebedden. Verken de omgeving en ontdek deze prehistorische overblijfselen, die dateren uit de steentijd en een intrigerend inzicht bieden in het verleden van deze regio.

Breng ook een bezoek aan het Museum de Oude Wolden, gelegen in Bellingwolde. Dit museum is gewijd aan kunst en regionale geschiedenis en herbergt een diverse collectie van zowel hedendaagse als historische kunstwerken. Verken de tentoonstellingen en leer meer over de culturele en artistieke erfgoed van de regio.

Voor een glimp van het industriële erfgoed van Westerwolde, bezoek de historische windmolen De Korenbloem in Oude Pekela. Deze molen, oorspronkelijk gebouwd in 1865, is gerestaureerd en biedt nu een fascinerend inzicht in de rol van molens in de agrarische geschiedenis van de regio.

Tot slot, vergeet niet de middeleeuwse kerk van Harkstede te bezoeken. Deze prachtige kerk, daterend uit de 13e eeuw, is een indrukwekkend voorbeeld van middeleeuwse architectuur en een belangrijk historisch monument in de regio.

Met historische fotografie kun je de rijke geschiedenis van Westerwolde vastleggen en ontdekken, van vestingsteden tot prehistorische overblijfselen en industriële erfgoedlocaties. Maak je klaar om terug in de tijd te reizen en de fascinerende verhalen van dit gebied te ontdekken.

Vanuit je eigen chalet de natuur in

Verblijf in onze luxe en warme natuurchalets, waar je wakker wordt met het geluid van fluitende vogels en het rustgevende uitzicht over de natuur. Vanuit de woonkamer kun je wild spotten en vanuit de tuin zit je midden in de natuur. Bovendien lopen er pauwen en kippen vrij rond op ons landgoed Dal van de Ruiten Aa, wat zorgt voor unieke fotografie-momenten.

Contactgegevens

Dal van de Ruiten Aa

Bovennieuwlandsweg 1

9541 SZ Vlagtwedde

Mail: info@dalvanderuitenaa.nl